U tijeku je revizija međunarodne norme ISO 22000 za sustave upravljanja sigurnošću hrane koja je dosegla status nacrta međunarodne norme (DIS).
Cilj revizije norme ISO 22000 je uskladiti najnovija otkrića povezana sa sigurnošću hrane kako bi norma odgovarala trenutnom okružju u prehrambenom sektoru. Ovo je opsežan proces, a radna skupina koja radi na reviziji uključila je nekoliko detaljnih koncepata. Stručnjaci su analizirali preko 1800 komentara na normu od različitih zainteresiranih stana širom svijeta. Trenutno im je glavni zadatak obraditi revidirane koncepte koji ulaze u normu i predočiti ih korisnicima na jasan i razumljiv način tako da olakšaju razumijevanje i primjenu norme ISO 22000.
Nova revizija norme ISO 22000 također uključuje brojne manje izmjene koje su učinjene stoga da se poveća čitljivost i jasnoća norme. Osim toga, značajne su promjene u strukturi norme. Glavne značajke u izmjenama u novom izdanju norme obuhvaća:
- usvajanje ISO-ve strukturu visoke razine (HLS), koja je zajednička za sve sustave upravljanja;
- poboljšano razumijevanje pojma 'rizik'; rizik je vitalan koncept u poslovanju s hranom i norma će razlikovati rizik na operativnoj razini (HACCP) i rizik na strateškoj razini sustava upravljanja (poslovni rizik);
- razjašnjenje dva PDCA ciklusa.
Novo izdanje norme ISO 22000 očekuje se do lipnja 2018. godine.
Izvor:ISO i SVIJET KVALITETE